Update over van alles en nog wat.

May 30, 2019

(on request, this time a Dutch version of the blog post; you can easily translate it through Google Translate, although certain words will be a bit funny perhaps as I use my own slang)

Het is al weer ruim een maand geleden dat ik de laatste post heb geschreven. Je zou kunnen denken dat we even op vakantie zijn geweest, maar verre van dat. We zijn zoals gewoonlijk lekker wezen frupperen. Het wordt daarom tijd om even een update te geven van een reeks kleinere en grotere zaken.

Boiler draait op zonne-energie
De 100 liter boiler in de cottage draait sinds een week op zonne-energie. Niet via water dat wordt opgewarmd op het dak, maar via photovoltaic zonnepanelen die de electriciteit leveren voor het verwarmingselement van de boiler.
Stap 1, aankoop benodigde spullen:
  • 6 x 275 Watt Bauer zonnepanelen plus bevestigingsmaterialen voor op het dak en kabels
  • 1 x Kerberos omvorming / controller
Stap 2: Als boiler kan je iedere willekeurige boiler gebruiken. Je sloopt de thermostaatregeling uit de boiler, plaatst een tempie voeler in het element en connect de voeding aan dit Kerberos apparaat. Ook de plus en de min van de zonnepanelen connect je aan deze controller en je installeert een aardlekschakelaar tussen de zonnepanelen en de controller.
Via een klein touchscreen displaytje kan je alles regelen en monitoren. Het draait nu een week en er is nog 0,00 kW van het net gebruikt, alles komt van de zonnepanelen. De échte test is pas gisteren begonnen, want nu hebben we een gezin met 2 kinderen in de cottage.
Bevindingen:
  1. Het blijft natuurlijk zonde van de opgewekte kWs die niet worden gebruikt als de boiler de max tempie heeft bereikt. Deze energie gaat verloren in deze setup. Maar ik wilde vooral heel simpel beginnen, want anders blijf je maar alles upscalen in het ontwerp van je alternatieve energie systeem, waardoor er per saldo niets gebeurt - althans dat is mijn angst dan. Dus liever eerst kleinschalig eerst wat ervaring opdoen met dit eerste zonnepanelen projectje.
  2. De 100 liter boiler is eigenlijk te klein, vooral als er veel water voor bv douchen wordt gebruikt in de avonduren als de zon weg is. Een boiler van 200 liter zou beter zijn geweest, waardoor je ook minder kWs weggooit.
  3. Wat me tegenvalt is dat de temperatuur van de boiler 's nachts zo'n 25 graden C afkoelt, van de instelde max temperatuur 65 graden naar zo'n 40 graden. De boiler die ik nu heb is een nieuwe keramische boiler, waarbij het verwarmingselement niet direct in contact komt met het water, waardoor je geen kalkafzetting hebt. Dit is reeds een 2x duurdere boiler dan de goedkoopste boilers die rond de €100 kosten (100 liter). Nu begrijp ik waarom je ook 100 liter boilers hebt van 5.., 6.., 700 euro. Dat moet em dan toch liggen in de isolatie neem ik aan.
  4. Aansluitend op het vorige puntje: ik heb de max temperatuur hoger ingesteld op 75 graden, waardoor het toch minder afkoelt. Nadeel is dat het hete water wel heel erg heet is. Daarom heb ik direct op de uitgaande heet water aansluiting op de boiler een thermostatische mengkraan bevestigd. Deze kraan is instelbaar van 35 graden tot 55 graden. Hierdoor wordt tevens voorkomen dat het warme water te snel uit de boiler stroomt.
  5. Er zit een ventilator in de Kerberos omvormer en die maakt eigenlijk best wel veel herrie. Dat had ik niet voorzien. Voordeel bij dit nadeel is dat de ventilator alleen maar draait als er zonne-energie wordt opgewekt, dus 's nachts is ie rustig.
Het volgende solar project: de pomp in de mijn laten draaien op zonne-energie
Dit is zo goed als zeker mijn volgende energieproject. 12 Zonnepanelen heb ik daarvoor nodig en een omvormer die speciaal geschikt is voor het aansturen van een pomp. Ik moet de handleiding nog even goed bekijken voor ik deze kit bestel. Toch zit je hier weer met hetzelfde probleem als met de zonnepanelen die op de boiler aangesloten zijn: de overtollige energie wordt weggegooid als alle waterbakken vol zijn. We spraken hier gisteren over en opeens had ik een idee: als de waterbakken vol zijn en de laatste dobberschakelaar 'uit'-schakelt, dan kan ik met dit uitschakelen een relais aansturen die vervolgens een heel ander circuit activeert. Mijn idee is om hier de pomp van de waterweg aan te sturen (de waterweg is een slingerend watertje met eventueel wat watervalletjes erin die uiteindelijk uitkomt in het meer. Dat is allemaal nog niet zo ver, maar ja... je maakt eerst plannen toch? Dit vind ik een super idee en het stimuleert me alleen maar om het meer af te maken en aan die waterweg te beginnen.
Hét grote zonne-energieproject is natuurlijk het beleggen van de zuidkant van het dak van de werkschuur. Het is 160 m2 oppervlakte, dus er kunnen 80 panelen van 1 x 2 meter op worden geplaatst. Maximaal vermogen: 80 x 350W = 28 kW ! Hiermee zou je volledig off-grid kunnen gaan en zou de deur openzetten om eens met waterstof te gaan expirimenteren. Nou ja... eerst maar eens die pompen laten draaien op zonne-energie.

Kolenhok update
In vorige posts is uitgebreid verteld over de verlenging van de bogen voor de laatste 2 meter. Bij boog 1 en boog 2 is dit perfect gemaakt. Toen kwamen we bij boog 3 en deze is heel erg slecht - de hoofdboog dus. Zo slecht dat we uiteindelijk hebben besloten dat deze hele boog moet worden vervangen, dus de hele boog van zo'n 13 meter lang. We hebben ook nog advies gevraagd van een Duits bouwtechnisch expert die eerst vanaf de bovenkant van de boog aangaf dat we de oude boog wel zouden kunnen herstellen en versterken. Toen hij de boog van de onderkant bekeek was hij resuluut: de hele boog moet worden vervangen.
Dat was wel een teleurstelling, want dit betekent heel veel meer werk, waardoor de hele voortgang van dit toch al megaproject sterk vertraagt. De oude boog moet er dus uit, maar deze kunnen we er niet zo maar uithalen, het haalt de hele verbinding uit het gebouw, waardoor het in pricipe als een dominospel in elkaar zou kunnen vallen. Om dit te voorkomen zijn we nu bezig met 2 extra steunberen te maken aan de buitenkant van het gebouw. Deze massief betonnen trapvormige massas van ieder wel 10 ton moeten voorkomen dat de buitenmuur naar buiten zou vallen.
Daarna gaan we tussen de pilaren van de 3e boog ook nog eens liggende pilaren maken waardoor de buitenmuur ook niet naar binnen kan vallen. Als dit gebeurd is kunnen we de oude boog verwijderen in secties van 2.5 meter, die we dan gelijk nieuw maken zoals bij de 1e en 2e boog. Maar ja... dit gaat allemaal best veel tijd nemen, dus voor het einde van het jaar is het gebouw nog zeker niet klaar.

Cottage tuin
Hier is behoorlijk wat gedaan en het einde komt in zicht om het hele gebied voor de cottage te voltooien. Volgende week komen er 5 vrachtwagens met fijne aarde zonder steentjes, een mix van zeezand en aarde. Dit is nodig voor het grasveld dat we gaan aanleggen. We gebruiken daarvoor 2 soorten graszaad: normaal gras - ook wel Bermuda gras genoemd - en Zoysia gras, ook wel running grass of wire grass genoemd. Zoysia gras vormt uiteindelijk een verend hoogpolig tapijt. Het is heel stug gras dat zich boven de grond uitbreid via uitlopers die zich iedere 5 cm proberen te wortelen (zie foto's). Je moet wel oppassen met dit gras, want het loopt zo je grasveld af de rest van de tuin in. De mix met het normale Bermuda gras wordt gedaan omdat Zoysia gras geel wordt als de temperatuur lager is dan 20 graden. Om dan toch nog een groen gazon te houden in de winter is het Bermudagras erbij gemengd (dat niet meer groeit rond de 10 graden, dus het groeit hier eigenlijk altijd wel).
De afgelopen weken leek het gebied weer helemaal een war-zone, want er moesten eerst allemaal irrigatiebuizen in de grond komen. Besloten is om onder de cottage een timer unit te plaatsen waar max 6 groepen op kunnen worden aangesloten. Het ziet er weer allemaal erg profi uit - ook al schrijf ik dat zelf.
Vermoeiend onderdeel van alles is het leggen van de flagstones, de soort leistenen. Dit is een heel gepuzzel en je hebt hier ervaring voor nodig die we nog niet hebben. Ans en ik hebben nu de juiste samenwerking gevonden: Ans doet het gepuzzel en legt de stenen neer zoals zij denkt dat het mooi in elkaar past en ik plak ze in een laagje mortel. Dat lijkt makkelijk, maar is het niet: de stenen lopen soms over 50 cm af van 4 cm dik naar nul en het eindresultaat moet wel zijn dat alles redelijk vlak is. Het mag wat 'rustico' zijn, wat voor ons vaak betekent 'slordig', maar het moet wel loopbaar zijn. Een dag nadat ze gelegd zijn moeten alles nog gevoegd worden met een mix van marmolina (zaagsel van marmer) en wit cement. Dat is ook heel arbeidsintensief werk: eerst een bak aanmaken met 25 kg marmolina en 2 scheppen wit cement, dan alle voegen vullen met een troffel, niet te veel maar ook niet te weinig, dan alles medium hard laten worden, dan met een staalborstel het overtollige voegsel eruit borstelen en dan wassen en nog eens wassen en nog eens wassen. Er blijft nog heel lang een wit waasje over heen zitten. Gelukkig is het eindresultaat wel fantastisch, wat de mens weer wat moed geeft.

Wijngaard
Deze heeft er nog nooit zo mooi uitgezien, oorzaak: continue er mee bezig zijn. Een agenda bijhouden van wanneer er voor het laatst is gesproeid tegen meeldauw (met zwavel), het onkruid onder controle houden door om de dag even door de wijngaard te lopen, reeds vroeg beginnen met snoeien, uitlopers waar geen vrucht aan zitten eraf halen en naar beneden groeiende uitlopers verwijderen. Tot op heden geen tekenen gezien van meeldauw. Het is nu precies 2 weken geleden dat er voor het laatst is gesproeid tegen meeldauw en ik overweeg om het toch nog een keer te doen.
Het blijkt trouwens wel dat we de winter-snoei waarschijnlijk niet overal goed gedaan hebben. Het is vaak de 2e knoop waar de uitloper aan komt die vrucht draagt, en guess what... we hebben veel takken direct na de eerste knoop gesnoeid. Nou ja... als we dit jaar geen verlies hebben door meeldauw dan hebben we nog steeds minimaal 5x meer druiven dan vorig jaar. Vorig jaar hadden we ruim 100 liter wijn, die zoals eerder gemeld van drinkbare kwaliteit is en wellicht nog beter wordt als het nog wat langer op het vat blijft rijpen.
Voor het onder controle houden van het onkruid zou een ouderwetse schoffel heel handig zijn. Maar die hebben ze hier niet. Ik heb wel iets gevonden wat er een beetje op lijkt maar veel te breed. Je wilt met zo'n schoffel alleen maar de wortels van het blad scheiden en als ie te breed is, dan is de kans groter dat je ook een steen raakt. Lijkt een non-issue, maar als je een uur staat te schoffelen, dan merk je het verschil.

Nog wat andere korte opmerkelijkheden
  • Moestuin: ziet er supergoed uit !
  • Johannes Broodboom-bonen: het wordt een goed jaar !
  • Olijven: miljoenen bloemetjes, dus als de vruchtzetting goed gaat, veel olijven dit jaar.
  • Paulownia Tomentosa bomen: ze gaan naar de 10 meter hoog !
  • Het Meer: het wordt steeds meer meer

Een prettig weekend gewenst en tot de volgende keer !

Comments